Close

14 augustus 2016

Cultural Museum of Mechelen in Belgium


 About the show by LMAK gallery

Text with the show (Dutch)
Ruimtes en locaties spelen een belangrijke rol in ieders herinnering. Ze gaan een verbinding aan met geuren, kleuren en stemmingen. In de beelden van Popel Coumou zijn die herinneringen voelbaar.Popel creëert haar eigen werkelijkheid. Haar foto’s beginnen als een kleine collage van verschillende materialen die ze vervolgens belicht aan de voor en of achterzijde om ze dan met een analoge camera te fotograferen. Daarom kost het de kijker enige tijd deze werkelijkheid  te kunnen doorgronden. Ze balanceert met haar werk op de grens van realiteit en fictie.

Het vroege werk van Popel speelt zich voornamelijk in binnenruimtes af; in verlaten hotelkamers en stoffige gangen waar het zonlicht in strakke lijnen binnenvalt. De afgelopen jaren trad ze echter steeds meer naar buiten. Ze zocht via binnenplaatsen, parken en architectuur een weg naar nieuwe onderwerpen voor haar fotografie. Silhouetten van huizen en felgekleurde geometrische uitsneden werden zorgvuldig in een vaak romantisch landschap geplaatst. Toch bestond er altijd nog de suggestie van een menselijke aanwezigheid.

In haar laatste werk lijkt er een nieuwe conclusie in deze richting te zijn bereikt; een haast grafische interpretatie van de horizon, badend in fel wit licht. In de voetsporen van illustere voorgangers uit De Stijl, zoals Mondriaan en van der Leck, kijkt ze voor haar nieuwste werken naar de horizon als een oriëntatie- en abstractiepunt. De mens lijkt definitief vertrokken uit het beeld, en heeft plaats genomen achter de camera. De ruimte die zich voor de lens uitspant is een existentialistische leegte opgetrokken uit subtiele kleurovergangen en een minimalistisch lijnenspel. In theoretische zin dan. Het blijven analoge foto’s van kleine, verfijnde collages. Met veel oog voor detail combineert Popel landschapsfotografie met al dan niet transparant papier om zo te komen tot een compositie. De uiteindelijke, sterk vergrootte foto heeft de getemperde textuur van een dagdroom.

Popel Coumou (NL, 1978) studeerde in 2004 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Vervolgens stelde ze haar werk aaneengesloten tentoon in Nederland en daar buiten. Haar foto’s zijn onder andere te vinden in de collecties van FOAM Amsterdam, Huis Marseille, museum voor fotografie in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, Statoil, Dela en diverse privécollecties. Ze is als kunstenaar verbonden aan TORCH Amsterdam en LMAKgallery New York. Naast haar autonome werk maakt zij selectief werk in opdracht, onder andere voor Hermès en Hilton Amsterdam.

14 augustus 2016

Menu